SOLD – Antieke filigrain streekoorbellen

Als ik aan thuis denk, dan droom ik over lange strandwandelingen, ruik ik de zilte zeelucht en wil ik oesters rapen. En laten ze in Zeeland ook nog eens ontzettend bedreven zijn in het maken van sieraden. Ik houd mezelf graag voor dat deze gouden filigrain oorbellen ooit door een Zeeuwse goudsmid gemaakt zijn. Misschien wel door mijn overgrootvader die begin 1900 goudsmid en klokkenmaker was in Goes.

Ik kan een drietal keurtekens ontdekken in het goud. Helaas zijn ze sterk vervaagd. Tot het paar verkocht is, blijf ik proberen te achterhalen waar, wanneer en door wie de oorbellen gemaakt zijn.

Misschien herken je wel iets typisch Zeeuws in het ontwerp naast het fijne goudsmeedwerk: de spinnetjes. Elke oorbel telt zo’n acht spinnetjes. Dit zijn spiraaltjes met in het midden een bol dopje. Vroeger leek het ook echt op een spinnetje, omdat er zo’n 8 draadjes – een soort pootjes – zichtbaar waren. Halverwege de achttiende eeuw bestond het al uit meer draadjes, maar de benaming bleef in gebruik.

DETAILS

Antiek: naar schatting uit circa 1900 – 1920Materiaal: 14 karaat goud
Conditie: Uitstekend
Maat: het plaatje is 1,2 cm lang bij 1 cm breed. De oorbel meet in totaal 2,5 cm lang.

SHOP

Deze oorbellen zijn verkocht.