SOLD – Cocktailring met bergkristal uit 1940

The bigger, the better. Cocktailringen uit de jaren 1940 zijn opvallend en chunky. Echte statementringen – ik heb een hekel aan dat woord, maar het omschrijft wel precies wat het is. Destijds werd aangeraden om maximaal twee soorten sieraden te dragen. Bijvoorbeeld oorbellen en een armband. Omdat de designs zó over de top waren, moest je je een beetje inhouden. Pure onzin wat mij betreft: go big or go home!

De sieraden zijn futuristisch en modernistisch, net als de architectuur uit die tijd. Probeer het ook in die tijdgeest te zien. De cocktailringen waren beslist anders dan de strakke, geometrische Art Deco ontwerpen die men tussen 1920 en 1940 droeg. Items met meer natuurlijke vormen waren vanaf de jaren 1940 en vogue. Extra interessant vind ik de knipoog naar Victoriaanse tijden: de invloed van flora en fauna. Van insecten en bloemen tot veren en bladeren. Je ziet het duidelijk terug in de sieraden.

Tegelijkertijd konden niet alle ontwerpers de Art Deco stijl volledig loslaten. Deze cocktailring is daar een mooi voorbeeld van. Naast de zachte ronde vormen en de verbeelding van de bloem komen strakke lijnen en symmetrische patronen terug. Het gebruik van minder kostbare edelstenen is wel typisch voor die tijd. De vraag naar betaalbare sieraden was hoog. Diamant werd ingeruild voor kwarts.

DETAILS

Prijs: VERKOCHT
Vintage: 1940-1950
Materiaal: 14 karaat goud en 2 karaat bergkristal
Conditie: Uitstekend
Maat: 15 – kan worden aangepast

SHOP

Deze ring is verkocht.

CERTIFICAAT VAN ECHTHEID

Alle sieraden met edelstenen in mijn online shop zijn door een gediplomeerde expert met tientallen jaren ervaring beoordeeld. Bij jouw aankoop ontvang je een officieel certificaat van echtheid met stempel en handtekening. Zo weet je precies wat voor soort edelsteen het is. En die zekerheid geeft ons allebei een fijn gevoel!