Piet Paaltjens Parade

In opdracht van de Bibliotheek Schiedam werkte ik in 2017 als allround communicatieadviseur mee aan de Piet Paaltjens Parade. Een romantisch festival met een donker randje. Het werd een groot succes met uitverkochte programmaonderdelen en zowel regionale als landelijke media-aandacht.

Het festival in Schiedam

In 2017 was het 150 jaar geleden dat dichtbundel ‘Snikken en Grimlachjes’ werd uitgegeven bij Drukkerij en boekhandel Roelants in Schiedam. De schrijver? Dat was de mysterieuze Piet Paaltjes. Het alter ego van de dichter en predikant François HaverSchmidt (1835-1894). 

De Bibliotheek Schiedam eerde hem van 20 oktober tot en met 1 november 2017 met een groots festival. Van de onthulling van een muurgedicht en het voorlezen van gedichten op het graf van François HaverSchmidt.

Piet Paaltjes Recordings met Excelsior Recordings

Hoogtepunt was de limited edition cd i.s.m. Excelsior Recordings en Nederlandse artiesten. Bekende Nederlandse zangers en muzikanten, waaronder Aafke Romeijn, The Kik en Freek de Jonge, namen in Schiedam een album op met gedichten van Piet Paaltjens. Geïnspireerd door het werk van 150 jaar geleden en de bijzondere locatie ontstonden opnieuw (on)wereldse parels.

De opnames vonden plaats in de voormalige Drukkerij en Boekhandel Roelants aan de Lange Haven in Schiedam. De huidige bewoners hebben speciaal voor dit doel hun huis opengesteld. Het album verscheen in een gelimiteerde oplage en is nog altijd via Spotify te beluisteren. We prijsden de cd € 18,67. Een bijzonder bedrag: 1867 staat voor het jaar waarin ‘Snikken en Grimlachjes’ voor het eerst verscheen.

Foto’s: Jan van der Ploeg