Een persoonlijke sieraden­collectie

23 maart 2020

Een sieradendoos gevuld met alles wat jij mooi vindt. Of dit nu één dierbaar erfstuk is, plastic oorbellen van de kermis of 100 verschillende broches. Ik kijk altijd graag mee naar andermans verzamelingen en ben benieuwd naar hun verhaal. Hoe is het begonnen, waar zit de emotionele waarde en wat zijn de topstukken? Ben jij ook zo nieuwsgierig? Hierbij een paar van mijn persoonlijke favorieten.

Smaak ontdekken en ontwikkelen

Antiekmarkten uitkammen, sieradententoonstellingen bewonderen, langsgaan bij ateliers. Op deze manier ontdek en ontwikkel je je smaak. Zo dacht ik altijd een voorkeur te hebben voor antieke sieraden. Hoe ouder, hoe beter. En de kleur roze? Niet voor mij.

Toch kocht ik in 2018 bij Fraser Hamilton een moderne ring. Twee gouden handjes die een roze saffier vasthouden. En ik ben nog lang niet uitgekeken en uitgeleerd. Graag hoor ik jouw tips voor markten, ateliers en musea. Deel je ze met me op Instagram, Facebook of Twitter?

Sieradendoos als geschiedenisboek

De ring is zonder twijfel mijn favoriete sieraad. Het is een van de weinige sieraden die je zelf tijdens het dragen goed ziet en dat vind ik belangrijk. Ik koop met mijn hart. En binnen een budget, dat ook. Het liefst verzamel ik sieraden met geschiedenis. Symbolische ringen voor vriendschap, het trouwen en rouwen. Inscripties maken het geheel af.

Anders qua design is een ring die ik jaren geleden bij een handelaar kocht. Het is een grof exemplaar van brons met groen glas, gevonden in de grond in het Engelse Kent. Onmiskenbaar uit de Tudor-dynastie (1485-1603). Zo robuust en toch zo sierlijk. Als ringen toch eens kon praten… Mijn sieradendoos begint steeds meer op een geschiedenisboek te lijken.

De perfecte gelegenheid

Jammer dat we maar tien vingers hebben. Het liefst zou ik alles tegelijk dragen! Bij mijn werk als communicatieadviseur en inkoper van sieraden is dat helaas onpraktisch. En dan heb je ook nog regen, fruit om te schillen, zonnebrandcrème en mensen die veel te stevig je hand schudden.

Ik zorg goed voor mijn sieraden. Tijdens mijn werk draag ik makkelijke, alledaagse items zoals mijn gouden zegelring uit Engeland (zie hoofdfoto). En als het regent, dan blijft mijn ring met portretje uit 1880 zéker binnen (zie hoofdfoto). Op deze manier ben ik niet alleen zuinig op mijn bescheiden collectie, maar draag ik ook niet iedere dag hetzelfde. Win-win!

Hoofdfoto: Moniek Kuipers
Andere foto’s: Kim van Zweeden