SOLD – Antieke Zeeuwse dopring

Als trotse Zeeuwse moest het er een keer van komen: een antieke dopring met prachtige filigrain details in de winkel. En wat voor één. Deze ring is begin 1900 gemaakt en versierd met kleine dopjes die erop zijn gesoldeerd. Vandaar ook de naam: dopring. Als je oude portretten van Zeeuwse dames bekijkt zie je soms wel vier dopringen aan één hand. Ik vind dat echt geweldig.

In grote delen van Zeeland worden ze al sinds de achttiende eeuw gedragen. Sommige mensen noemen het Zeeuwse trouwringen. Dat is niet waar ze van origine voor werden gemaakt. Het was echt een sierring. Laat dit weetje je niet tegenhouden. Wil jij het als trouwring dragen? Dan is het een trouwring.

Door de breedte valt de ring mogelijk kleiner dan de ringmaat die je normaal gesproken gewend bent. Deze ring is net geen 1,5 centimeter breed. Wist je dat de dopringen rond 1900 soms zelfs 2,5 centimeter breed waren? Ik weet niet hoe lang jouw vingerkootjes zijn, maar ik zou die ringen niet kunnen dragen.

Deze antieke dopring is een klein beetje gehavend. Je ziet dat er is gesleuteld aan het filigrain en dat de ring een keer verkleind is geweest. Wat mij betreft draagt dat juist bij aan de charme van dit stuk antiek. Meer dan honderdtwintig jaar aan verhalen, dat zit in dit goud verstopt. Als sieraden toch eens konden praten… 

DETAILS

Materiaal: 14 karaat geelgoud
Antiek: circa 1900
Conditie: zeer goed
Maat: 17 1/2 maar valt kleiner

SHOP

Deze ring is verkocht.