SOLD – Vintage ring met granaten trio

Van lichtrood tot dieprood. De drie roosgeslepen granaten in deze vintage ring spelen continu met het licht. Bijna niet vast te leggen met de camera, maar o zó mooi!

Deze vintage ring heb ik gekocht van een vrouw uit Arnemuiden. ‘Erremuu’ zoals wij Zeeuwen zeggen. 😉 Voor de tweede wereldoorlog werd daar in de dracht bijna alleen glasimitatie gedragen. Toen in de jaren ’60 de nieuwe en betaalbaardere granaat – zoals in deze ring – op de markt kwam, droegen ook de vrouwen in Arnemuiden échte granaten. In het Zeeuwse dialect worden granaten soms ‘gitten’ genoemd. Ontzettend verwarrend, omdat git ook een materiaal is waar sieraden van worden gemaakt. Het verschil? Git is een fossiele houtsoort en granaat een mineraal.

De ring is overigens niet in Zeeland gemaakt, maar in het Brabantse Bergen op Zoom. De Gebroeders van Giels b.v. ontwierpen deze ring tussen 1967 en 1977.

Als je van mijn generatie (jaren ’80) bent, heb je waarschijnlijk ook televisieprogramma Ik Mik Loreland gekeken. Herinner je je Karbonkel nog? Het monster dat kon toveren? De horror. Leuk weetje voor op verjaardagen: granaat werd in de Middeleeuwen karbonkel genoemd. Carbunculus eigenlijk. Ze vergeleken de helderrode, robijnachtige steen met kleine, gloeiende kooltjes. Een andere vertaling voor karbonkel is ‘rode puist’. Ehh ja, en zo zijn we weer terug bij het televisiemonster. Tip: Google dit NIET.

DETAILS

Prijs: deze ring is verkocht
Vintage: circa 1967 – 1977
Materiaal: 14 karaat geelgoud met 0.69 karaat roosgeslepen almandien granaat
Conditie: uitstekend
Maat: 17 1/4 (kan kleiner of groter worden gemaakt)

SHOP

Deze ring is verkocht.

CERTIFICAAT VAN ECHTHEID

Alle sieraden met edelstenen in mijn online shop zijn door een gediplomeerde expert met tientallen jaren ervaring beoordeeld. Bij jouw aankoop ontvang je een officieel certificaat van echtheid met stempel en handtekening. Zo weet je precies wat voor soort edelsteen het is. En die zekerheid, dat geeft ons allebei een fijn gevoel!