SOLD – Antieke ring met melktand en granaat

Aan de gouden ketting van mijn buurvrouw glinstert een bedeltje: een klein wit kindertandje. ‘O, dit ding?’ Ze pakt het bedeltje vast. ‘Een van mijn melktanden. M’n moeder droeg het vroeger heel trots aan haar ketting. Toen ik dertig jaar geleden op mezelf ging wonen, kreeg ik het van haar cadeau. Ik kan me niet herinneren dat ik sindsdien mijn ketting heb afgedaan.’

Net als de bedel van mijn buurvrouw is de antieke ring op de foto geen rouwsieraad maar een sentimenteel sieraad. Hiermee werd een mijlpaal uit het leven gevierd. Of beter gezegd: het leven werd gevierd!

De ring is Victoriaans. Bepaalde medicijnen bestonden in die tijd nog niet of waren niet makkelijk verkrijgbaar. Mede daardoor was er veel kindersterfte. Als je kind, ondanks alle ziektes die op de loer lagen, de leeftijd had bereikt waarop er tanden werden gewisseld, nou dan mocht dat absoluut gevierd worden. Ik kan geen betere manier bedenken dan met een gouden ring met daarin dé melktand, pareltjes en granaten.

Toen de Engelse prinses Beatrice, geboren in 1857, haar eerste tanden wisselde liet koningin Victoria daar prachtige oorbellen van maken. Het waren zeker niet de eerste sieraden met melktanden, maar het leidde wel tot een internationale trend!

DETAILS

Prijs: VERKOCHT
Antiek: 1900 – 1920
Materiaal: 14 karaat goud, 1 melktand, 2 rhodoliet granaten à 0.24 karaat per granaat en 8 pareltjes à 0.03 karaat per parel
Conditie: goed
Maat: 17 (NL/DU) – kan worden aangepast

SHOP

Deze ring is verkocht.