Vintage en antieke sieraden schoonmaken

21 maart 2021

Tijd voor de voorjaarsschoonmaak! Al mag dat wat mij betreft het hele jaar door. Als je dagelijks je sieraden draagt, is een maandelijkse schoonmaakbeurt een must. Wat hoopt zich op in die kleine hoekjes en gaatjes? Make-up, crème en zeep bijvoorbeeld. En ook #sorrynotsorry huidvet en huidschilfers. Smerig? Ja, ontzettend. In deze blog daarom mijn beste tips voor het schoonmaken en het opbergen van al dat moois.

Sieraden APK

De meest veilige optie om je sieraden schoon te maken? Breng een bezoek aan je lokale juwelier of goudsmid. Ik zie het graag als een jaarlijkse APK. Ze maken de sieraden niet alleen schoon, maar kunnen gelijk de zetting van de edelstenen controleren. Dit kan namelijk slijten en je wil natuurlijk niet je prachtige diamant kwijtraken. Of rookkwarts, of mosagaat, of… Zelf laat ik één keer per jaar de sieraden controleren. Dit zijn ringen en oorbellen die ik dagelijks draag. Sieraden die meer tijd in hun doosje spenderen breng ik om het jaar naar mijn lokale goudsmid voor een controle en schoonmaakbeurt. Daarnaast maak ik zelf maandelijks mijn sieraden schoon.

Diamanten, robijnen en saffieren schoonmaken

Wil je zelf aan de slag? Het schoonmaken van gouden sieraden met diamanten, robijnen of saffieren is vrij eenvoudig. Zorg dat je een fijne zeef, groene zeep en een zachte tandenborstel in huis hebt. Let op: het moet een nieuwe tandenborstel zijn zonder restjes tandpasta. Zelf gebruik ik een zachte kindertandenborstel. Maak met lauwwarm water en groene zeep een sopje en laat je sieraad in de zeef 10 minuten weken. Zijn ze heel erg vies? Dan is een half uur weken waarschijnlijk een beter idee. Vervolgens borstel je voorzichtig rond de stenen. Genoeg gepoetst? Spoel het sieraad met lauwwarm water af om alle zeepresten en het laatste vuil te verwijderen. Dep het daarna voorzichtig droog met een zacht poetsdoekje voor sieraden. Deze koop je voor €4 in mijn shop. Daarmee krijg je bijvoorbeeld ook die doffe, vaak roodgekleurde vegen op het goud verwijderd. Simpel? Ja. Echt nodig? Absoluut!

Koraal, parels en opaal

Er valt zoveel te vertellen over koraal, parels en opaal. Daarom schrijf ik binnenkort een extra blog over deze delicate, prachtige materialen. Over hoe je ze het beste kan schoonmaken, aangevuld met weetjes én fabels. Onlangs vroeg een klant of ze haar opalen water moest geven. Een andere klant vertelde dat ze haar parels in een kopje melk laat weken. Ja, je hoort de gekste dingen. 😉 In de volgende blog vertel ik je wat je wel en vooral niet moet doen. Wordt vervolgd!

Andere edelstenen schoonmaken

Zit er in je sieraad een smaragd of amethist verwerkt? Of überhaupt een andere soort edelsteen dan een diamant, robijn of saffier? Dan heb je een andere aanpak nodig. Dit zijn namelijk kwetsbare materialen. Deze sieraden mag je niet weken in heet water en ook niet blootstellen aan chemische schoonmaakmiddelen. Wat je wel kan doen? Met een zacht poetsdoekje voor sieraden de edelstenen en hun zetting voorzichtig schoonwrijven. That’s it.

Sieraden schoonmaken die niet nat mogen worden

Broches en ringen met daarin foto’s, haar of schilderingen kun je niet in een sopje laten weken. Handen wassen en douchen met deze sieraden of ze in de regen dragen is ook een no go. Ik hoop dat dit voor zich spreekt. Maak ze voorzichtig schoon met een zacht sieradendoekje. En dan heb je nog die waanzinnige sieraden uit de Georgian Era (van 1714 tot ongeveer 1837) waarin de zogenaamde closed-back setting de standaard was. Vaak werd hier een stukje folie achter de edelsteen geplaatst om de kleur nog meer te laten spreken of om de edelsteen extra te laten schitteren. Vocht kan folie beschadigen en de kleur laten veranderen. Ook deze mooie items maak je alleen schoon met een zacht poetsdoekje voor sieraden.

Sieraden opbergen

Al je sieraden gezellig samen op een hoopje in een bakje? Nope. Of in luchtdichte plastic tasjes of doosjes bewaren? Nope. Mag je ze wel bewaren in een vochtige omgeving zoals de badkamer? Nope. Je kan je sieraden het beste apart van elkaar bewaren om beschadigingen te voorkomen. Dit doe je bijvoorbeeld in mijn eco sieradendoosjes of in een zachte, katoenen doek.

Tot slot voor de schoonmaaktoppers

Heb je echt alles hier boven gelezen? Topper! En heb je een zacht poetsdoekje voor sieraden bij mij besteld? Jij bent goed voorbereid. Graag geef ik je nog een paar laatste tips. Sport, douche, slaap of tuinier niet met je sieraden. Afwassen is ook not done. Doe je sieraden pas om en aan na het aanbrengen van make-up, parfum en haarproducten. En let op met fel zonlicht. Daardoor kunnen sommige natuurlijke materialen verkleuren. Dat was het, geloof ik. Zorg goed voor je vintage en antieke sieraden!