SOLD – Vintage ring met parelmoer en marcasiet

Betoverend! De magische poel van parelmoer wordt omringd door een halo van marcasiet en zilver. We noemen de steentjes met de metallic gloed in sieraden vaak marcasiet, maar eigenlijk is het pyriet. Marcasiet is namelijk een te zacht materiaal om te bewerken. Ik heb een korte en lange uitleg. Aan jou de keuze hoeveel je hier vanaf wil weten…

De korte uitleg
Pyriet en marcasiet zijn allebei edelstenen en lijken qua uiterlijk ontzettend veel op elkaar. Door hun kristalstructuur kunnen we ze uit elkaar houden. En dat is maar goed ook. Pyriet kun je namelijk wel slijpen tot de steentjes die je in deze ring ziet. En marcasiet niet. Dat verandert al snel in poeder. Oeps.

De lange uitleg
Laten we samen de edelstenen ontleden: pyriet en marcasiet. Wat zijn edelstenen eigenlijk? Kort gezegd: mineralen met bijzondere eigenschappen. Denk bij zo’n eigenschap aan een bepaalde kleur of hardheid of de manier waarop het kan breken of splijten. En zo’n mineraal, die bestaat weer uit kleine elementen: atomen. Eén of meerdere atomen vormt of vormen samen het mineraal. Afhankelijk van hoe dit is gerangschikt, weet je over welke kristalstructuur je praat. En dat is heel handig, want zo hou je edelstenen makkelijker uit elkaar. De chemische formule van pyriet en marcasiet is FeS2. Ingewikkeld? Best wel. Gelukkig kunnen we ze uit elkaar houden door hun kristalstructuur. Kubisch bij pyriet en orthorombisch bij marcasiet. En waarom is dit handig om te weten? Door de kristalstructuur valt pyriet heel goed te slijpen tot steentjes zoals je in deze steen ziet. Slijp je marcasiet, dan loop je de kans dat er alleen poeder overblijft. Oeps.

DETAILS

Prijs: VERKOCHT    
Vintage: circa 1960 – 1970
Materiaal band: zilver (925)
Materiaal centrale steen: 3.2 karaat parelmoer
Materiaal 10 kleine stenen: 0.10 karaat marcasiet (briljant geslepen)
Lengte x breedte x hoogte van de voorkant: 1,2 cm x 1,2 cm x 0,5 cm
Conditie: uitstekend
Maat: 17,5

SHOP

Deze ring is verkocht.

CERTIFICAAT VAN ECHTHEID

Alle sieraden met edelstenen in mijn online shop zijn door een gediplomeerde expert met tientallen jaren ervaring beoordeeld. Bij jouw aankoop ontvang je een officieel certificaat van echtheid met stempel en handtekening. Zo weet je precies wat voor soort edelsteen het is. En die zekerheid, dat geeft ons allebei een fijn gevoel!